Oorsprong

De Dahomey vind zijn oorsprong in Afrika. In het begin van de vorige eeuw kwamen de eerste dieren vanuit het koninkrijk Dahomey (tegenwoordig Benin) naar Europa.

In tegenstelling tot "klein gefokte" rassen, zoals bijv. de Dexter, is de Dahomey klein van nature.

Toen bij de oprichting van de vereniging een rasstandaard moest worden beschreven had niemand enig idee hoe de Dahomeys in het land van herkomst er uit zien. De raskenmerken van de ons bekende dieren in Duitsland en Nederland werden geanalyseerd op overeenkomsten en verschillen. Deze werden vastgelegd in een rasstandaard voor de Europese Dahomey dwergrunderen. Pas vele jaren later kon door W. Bernt bevestigd worden dat de Europese Dahomey dwergrunderen niet afwijkt van de Dahomeys in het land van herkomst. W. Bernt, een rundvee-expert en leider van fokkerijprogramma’s in het voormalige Oost Duitsland, was meerdere malen in Benin en interesseerde zich onder andere voor dwergrunderen. Onze Europese populatie vertoont echter in het fenotype (de uiterlijke eigenschappen van een organisme), vooral in de vorm en het dragen van de hoorns, meer eenheid dan de Afrikaanse populatie. Waarschijnlijk is dit een positief effect van inteelt. De afbeelding op deze pagina is in Benin gefotografeerd door Werner Bernt.

Marleen Felius de schilder van rundvee, auteur van de rundveerassen encyclopedie en illustrator van diverse boeken heeft onderzoek gedaan naar de herkomst en verspreiding van de West-Afrikaanse-Korthoorn. Dit laatste is de naam waaronder onze koeien staan beschreven in diverse boeken.